Nieuws en blogs

Ziek tijdens vakantie, hoe zit dat?

Rond elke vakantieperiode doemt de vraag weer op: kunnen er vakantiedagen worden afgeschreven als een zieke medewerker op vakantie gaat? En ook deze vraag krijgen wij regelmatig: Mijn werknemer zegt dat hij niet kan werken, maar ik zie op Facebook dat hij wel een weekendje weg geweest is. Mag dat zomaar?

 

Allereerst: vakantiedagen zijn in Nederland in het leven geroepen om uit te rusten, op te laden en even afstand te nemen van het werk. Volgens de wet moeten medewerkers hun verlofdagen van een bepaald jaar opgemaakt hebben vóór de maand juli van het opvolgende jaar. Als werkgever heb je de verantwoordelijkheid om je medewerkers hierop te attenderen, ook als ze ziek zijn.

 

Zoals alle andere medewerkers moet ook de zieke medewerker op de gebruikelijke manier verlof aanvragen. Wat je als werkgever eventueel kunt doen is bij de bedrijfsarts navragen of een vakantie - of een weekendje weg - het herstel wel of niet belemmert. Tijdens ziekte geldt er een re-integratieverplichting, maar van die verplichting kun je dus als werknemer ook tijdelijk afstand nemen. Je  bent in die periode als werknemer vrijgesteld van je re-integratie-werkzaamheden. Dat wil ook zeggen dat verlof dus volledig wordt afgeschreven.

 

Tips van De Verzuimmakelaar:

  • Vraag naar onze informatiebrief ‘Na 2 weken ziekte’. Hierin wordt informatie verstrekt rondom langdurige ziekte. Ook het onderwerp vakantie komt aan de orde.
  • Zorg altijd voor een actueel overzicht van de verlofdagen.
  • Communiceer met je medewerkers, wel of niet ziek, over verlofdagen en vakantieperiodes. Bedenk hierbij dat verlof een recht is en dat uitgeruste medewerkers efficiënter werken of beter herstellen.
  • Zijn er door een cao of arbeidsovereenkomst van de wet afwijkende afspraken, zorg er dan voor dat iedereen daar goed over geïnformeerd is.
  • Vraag naar onze training ‘#Durf te vragen’, waarin we leidinggevenden leren om het gesprek met hun medewerkers aan te gaan over keuze’s die privé gemaakt worden, maar waar de leidinggevende zakelijk de consequenties van ervaart.

 

Wil je hier graag meer over weten? Kijk dan op www.deverzuimmakelaar.nl of neem contact op via info@deverzuimmakelaar.nl.

 

Ziek tijdens vakantie, hoe zit dat?

 

Blijf bij!

Aanmelden nieuwsbrief

Met onze nieuwsbrief ben en blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom verzuim.

Inschrijven