Nieuws en blogs

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden

We zien het dagelijks in ons vak als we meekijken met een afdeling P&O of even sparren met een leidinggevende: onbewust proberen we de medewerker te beschermen. Dit gedrag wordt door het UWV hard afgestraft en kost je als ondernemer gewoon direct geld. In de wereld van verzuim en re-integratie heeft iedereen namelijk zijn eigen rol. De rol van de bedrijfsarts is uiterst medisch en gaat puur over beoordelen wat de mogelijkheden zijn. De leidinggevende is geen dokter dus mag daar geen uitspraken over doen. Weerstand hierop horen we regelmatig. De leidinggevende geeft aan zijn medewerker het beste te kennen en weet precies waarom het even niet gaat. Die wil hem even rust bieden. De bedrijfsarts ziet de werknemer een half uur en geeft aan dat er mogelijkheden zijn, hoe kan dat?

 

Passende werkzaamheden

Op dat moment geven wij als casemanager vaak duidelijke uitleg over het advies van de bedrijfsarts. We maken een vertaalslag van de terugkoppeling. De beperkingen die worden aangegeven, bijvoorbeeld ‘geen piekbelasting’ zetten we samen met leidinggevende om naar taken die voorhanden zijn zonder piekbelasting. Het gaat hierbij om het benutten van de mogelijkheden. Het is dan ook niet erg om je medewerker te vertellen dat hij of zij weer kan komen werken, want je weet zeker dat het werk het herstel niet belemmert. Waar je het gesprek over aan moet gaan zijn de passende werkzaamheden. Dit levert geld op omdat er direct arbeid wordt geleverd.

 

Als je dit als organisatie goed onder de knie hebt, merk je al snel dat het verzuimpercentage daalt omdat je medewerkers al sneller op de werkvloer zijn. Daarnaast voorkom je sancties van het UWV dat je als werkgever te weinig hebt gedaan. Je moet namelijk alle kansen benutten, en hoe zeer je ook met je medewerker mee kan leven en deze een periode rust gunt, als je dit in de vorm van verzuim geeft, wordt je financieel afgestraft door het UWV met een derde jaar loondoorbetalingsverplichting. Het levert je direct geld op omdat er arbeid wordt verricht en daarmee voorkom je grote schadelast. Wat wij zien in de praktijd is dat als de werknemer eenmaal in aangepast werk aan het werk is,  hij veel sneller zijn eigen werkzaamheden weer op willen pakken.

 

Tips van De Verzuimmakelaar:

  • Hanteer een duidelijk re-integratiebeleid en niet alleen een verzuimbeleid.
  • Zorg voor een goede communicatie met je casemanager, deze kan je echt helpen op het gebied van inzetbaarheid.
  • Zorg ervoor dat je leidinggevenden voldoende zijn opgeleid om het gesprek over inzetbaarheid aan te gaan.
  • Heb je vragen, neem contact met ons op, we verzorgen trainingen en helpen je bij het opstellen en uitdragen van je re-integratiebeleid.

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden

 

Blijf bij!

Aanmelden nieuwsbrief

Met onze nieuwsbrief bent en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom verzuim.

Inschrijven