Nieuws en blogs

Kun je echt niet werken als je ziek bent?

“Ziek is ziek” is een uitspraak die regelmatig door menigeen gebruikt wordt. De vraag is echter of je arbeidsongeschikt bent als je je ziek voelt. De definitie van arbeidsongeschikt is dat je geheel of gedeeltelijk ongeschikt bent wegens ziekte of gebrek om je (eigen) werk te verrichten. Als werknemer heb je de verantwoordelijkheid om hierin een duidelijk onderscheid te maken. Natuurlijk kan het zijn dat je je soms ziek voelt, maar de vraag is “kun je werken”?

Stel bijvoorbeeld dat je machine operator bent van beroep en in je vrije tijd tijdens het sporten heb je jezelf geblesseerd. Het gevolg is dat je niet zo goed kunt lopen. Je hebt een staand en lopend beroep en dat wordt wel heel lastig om toch gewoon te gaan werken, want wat kun je nog doen als je niet kunt lopen. Je kunt misschien wel zittend werk verrichten op kantoor. Of je bent receptioniste/telefoniste en je gebruikt je vriendelijke stem de hele dag. Je hebt een verkoudheidje opgelopen en je stem is verdwenen. Dan is bellen en gasten ontvangen lastig. Maar administratief werk is dan nog wel een optie.

Door het gesprek met je werkgever aan te gaan over je beperkingen maar ook over je mogelijkheden toon je je goede wil en stel je je collegiaal op.

 

Tips van De Verzuimmakelaar:

  • Als je (tijdelijk) beperkt bent om je eigen werk (volledig) te doen, ga in overleg met je leidinggevende en geef aan wat je mogelijkheden zijn;
  • breng samen in kaart welke taken van je eigen werk je nog wel kunt doen;
  • kijk samen naar de mogelijkheid om collega’s te ondersteunen met taken die voor jou tijdelijk passend zijn gedurende jouw herstel;
  • tot slot leg je samen de gemaakte afspraken vast in een verslag.

Neem contact op met De Verzuimmakelaar 0413-379937 als je vragen hebt.

Wij helpen je graag!

Kun je echt niet werken als je ziek bent?

 

Blijf bij!

Aanmelden nieuwsbrief

Met onze nieuwsbrief bent en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom verzuim.

Inschrijven