Nieuws en blogs

Een werkbezoek met een lach en een traan

Op werkbezoek bij een kandidaat thuis; dat is voor mij, als casemanager van De Verzuimmakelaar elke keer weer een feestje. Dat doe ik telkens met veel plezier. Geen enkel gesprek is hetzelfde. Het contact is veel persoonlijker zodra mensen in hun eigen omgeving zijn. Daarnaast neem je even een kijkje in het leven van de werknemer, waardoor je ze goed leert kennen.

 

Ik heb een werkbezoek gehad bij een medewerker van een grote organisatie. Ik begeleid de man en zijn werkgever al 1,5 jaar en kwam langs om het gehele traject door te nemen, af te ronden en afscheid te nemen. Dat laatste viel me zwaar deze keer. De medewerker is een ziekte overkomen en zijn leven is sindsdien compleet veranderd. Hij zal nooit meer de oude worden zoals hij was. Als je hem 2 jaar geleden zou vragen of hij ooit arbeidsongeschikt zou zijn, zou hij je hard uitlachen. Hij zat in de kracht van zijn leven. Het leven zit soms vol rare en oneerlijke wendingen.

 

Een flinke dosis doorzettingsvermogen en steun van de werkgever heeft de kandidaat weer positief naar het leven doen kijken. Samen hebben ze gekeken naar mogelijkheden binnen de organisatie. Werknemer heeft vertrouwen gekregen van zijn werkgever. Hij heeft laten zien dat hij ondanks zijn ziekte en met zijn beperkingen alles eraan wil doen om zijn werk goed te doen.

 

Op het moment van de uitspraak van het UWV, dat hij terecht een aanvullende uitkering krijgt, is er toch sprake van opluchting en een vorm van gerechtigheid. Werknemer gaat weliswaar ietsjes terug in salaris maar het UWV vult wel aan. Daarnaast heeft werkgever nog alle kennis en vaardigheden in huis van werknemer en hoeft hem alleen de gewerkte uren uit te betalen, ze hebben immers al 2 jaar doorbetaald.

 

Toen ik tijdens het eindgesprek vroeg wat er beter had gekund in het hele traject vertelde hij dat de overstap naar arbodienst De Verzuimmakelaar de beste stap is geweest. Hoe leuk is dat om te horen! Hij gaf aan dat de bedrijfsarts écht heeft geluisterd naar zijn verhaal. En hij heeft deskundig advies gekregen hoe hij het beste met zijn ziekte en herstel om kan gaan. Ondanks dat hij niet in deze situatie terecht had willen komen, is er sprake van een zeer geslaagde re-integratie. En nu maar hopen dat hij met veel positiviteit en geluk het leven tegemoet gaat.  Mijn zege heeft hij; hij verdient het oprecht!

Een werkbezoek met een lach en een traan

 

Blijf bij!

Aanmelden nieuwsbrief

Met onze nieuwsbrief bent en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom verzuim.

Inschrijven